Urýchlené cestovné pasy budú vydávať od januára v mieste podania žiadosti

28.12.2006 Prešov

Prešov 28. decembra (TASR) - Urýchlené cestovné pasy budú vydávať od 1. januára 2007 v mieste podania žiadosti na príslušných oddeleniach dokladov okresných ...
Prešov 28. decembra (TASR) - Urýchlené cestovné pasy budú vydávať od 1. januára 2007 v mieste podania žiadosti na príslušných oddeleniach dokladov okresných riaditeľstiev Policajného zboru.

\"Žiadatelia o vydanie urýchleného cestovného pasu už nebudú musieť cestovať do Prešova, ak ich žiadosť bude prijatá od 2. januára 2007, \" informovala krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. Súčasne od tohto dátumu polícia vyrozumie o už zhotovených dokladoch žiadateľov všetkých druhov cestovných pasov i vodičských preukazov formou SMS správy alebo e-mailu.
Žiadatelia o vydanie urýchleného cestovného pasu, ktorých žiadosti budú prijaté do 29. decembra 2006, si cestovný pas budú musieť ešte vyzdvihnúť na oddelení dokladov a evidencií Okresného riaditeľstva PZ v Prešove.
\"Ministerstvo vnútra a Policajný zbor v snahe vyjsť v ústrety občanom zavedie túto zmenu do platnosti od 1. januára 2007. Žiadosti o vydanie cestovného pasu prijímajú ako doteraz na príslušných oddeleniach dokladov okresných riaditeľstiev PZ v Prešovskom kraji, \" uviedla Fečová. Doplnila, že správne poplatky za vydávanie urýchlených cestovných dokladov zostávajú nezmenené (do veku 5 rokov 1000 Sk, do 15 rokov 1600 Sk, nad 15 rokov 4000 Sk).
Za dieťa do 15 rokov podáva žiadosť zákonný zástupca, ktorý cestovný doklad aj prevezme. Ak sú rodičia rozvedení, žiadosť podáva ten z nich, ktorému je dieťa zverené do výchovy. Druhý z rodičov môže podať žiadosť iba s jeho písomným súhlasom. Zo zákona musí každý občan Slovenskej republiky podať žiadosť o cestovný pas osobne. To znamená, že aj občan mladší ako 15 rokov musí byť pri podaní žiadosti prítomný kvôli nasnímaniu podoby tváre.
 

Vyberte región

mark